Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A kert a legjobb stresszoldó

Azt már eddig is tudtuk, hogy a kerti munka segít a stressz leküzdésében és javítja a közérzetet. Most azonban egy friss kutatás bizonyítja, hogy a kert az otthon legpozitívabb hatással bíró területe.

A Bécsi Orvostudományi Egyetem felmérése szerint a zöldkert lényegesen jobb hatással van az emberre, mint az egyszerű erkélyek és teraszok. A szakemberek már régóta vizsgálják, hogyan segít legyőzni a stresszt és miként tölti fel az embert a kerti munka. Az osztrák kutatás során 811 emberrel töltettek ki kérdőívet a szakemberek, akiknek életkora 16 és 82 között alakult. Arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan pontozzák a résztvevők otthonuk különböző pontjait, illetve ezek mennyire vannak rájuk megnyugtató hatással. „Nem csak arról van szó, hogy szeretünk kertészkedni, és szépek a kerti bútorok. Felfedeztük azt is, hogy annál jobb hatással van ránk a kert, minél több természetes elem van jelen itt körülöttünk” – mondja a kutatást vezető Renate Cervinka egészségpszichológus.

Nehezen koncentrál? Nézze meg, milyen egyszerűen lehet fejleszteni a koncentrációs készséget! [1]

Kiderült az is, hogy a nők és a férfiak egyformán szeretnek a kertben tevékenykedni, és ugyanez igaz az idősekre és a fiatalokra is. Egyetlen korlátozó tényező van: csak az tudja a legtöbbet kihozni a kertben töltött időből, aki képes elengedni a hétköznapi aggodalmakat. „Az, hogy mennyire élvezzük a kertben töltött időt, nagy mértékben attól függ, hogy mennyire vagyunk képesek kikapcsolni” – mondja Dr. Cervinka. A szakember szerint azok az emberek töltődnek fel a kertben, akik élvezik a szabadban töltött időt, és összhangban vannak a természettel. „Mint minden jó kapcsolatnál, itt is fontos, hogy a kert a tulajdonosa igényeihez illeszkedjen, és együtt legyenek képesek tovább fejlődni” teszi hozzá Dr. Cervinka.

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/kerti-stresszold