Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Az igazán idős emberek már nem félnek a haláltól

Egy brit tanulmány szerint annak ellenére, hogy az utóbbi időben egyre többen érik meg a kilencvenedik vagy még magasabb életévüket, ezeket az idős embereket senki nem kérdezi meg arról, milyen érzéseik vannak így életük vége felé, mit gondolnak a halálról, illetve, hogyan szeretnék majd tölteni életük utolsó heteit, hónapjait.

Jane Fleming, a Cambridge Egyetem szakembere munkatársaival több tucat 95 év feletti idős emberrel – vagy hozzátartozóikkal, gondviselőikkel – készített interjút, hogy ezekre a kérdésekre keresse a választ. A Plos One című lapban közzétett kutatásukból kiderül, hogy ezek az emberek mind túlélték a kortársaikat, hálásak minden egyes napért, amit még megérhetnek, és nem igazán aggódnak a jövőjük miatt, készen állnak arra, hogy meghaljanak.

Egyesek amiatt aggódtak, nehogy terhet jelentsenek a környezetük számára, és inkább az aggasztotta őket, hogyan fognak meghalni, nem az, hogy mikor. A legtöbben arra vágytak, hogy csendesen elaludjanak, és a haláluk teljesen fájdalommentes legyen. Kevesen mondták azt, hogy ha betegek lesznek, szeretnének kórházba kerülni.

Fogyókúra éhezés nélkül, tartós eredménnyel, könnyedén!> > >   [0]

Sokan már a temetésükről is gondoskodtak, legtöbbjük számára a halál teljesen természetes része az életnek, ezért szívesen beszélnek is róla. Az is kiderült azonban, hogy legtöbben az orvosukról beszélnek ilyen kérdésekről, a családtagjaikkal nem, pedig ha még időben szóba kerülnének ezek a kérdések, akkor minden úgy történhetne, ahogy az érintettek szeretnék, ami az idősek szempontjából nagyon fontos lenne.

Üde, fiatal bőrt sóval - hogyan csináljam?> > >      [0]



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/aggasztyanok