Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A világon először: májátültetés HIV-pozitívtól HIV-pozitívnak

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen néhány héttel ezelőtt végrehajtották a világ első HIV-pozitívtól HIV-pozitívnak adott májátültetését.

Az egyetemi kórház az Egyesült Államok első egészségügyi intézményeként idén februárban kapta meg az engedélyt arra, hogy HIV-pozitív emberből HIV-pozitív betegbe ültessenek át szerveket. A kórház sebészei azt is elmondták, hogy az Egyesült Államokban elsőként végeztek veseátültetést HIV-pozitív személyből HIV-pozitív betegbe úgy, hogy ugyanabból a donorból használtak fel szervet. Dorry Segev, az egyetem sebész professzora így nyilatkozott: „Mindkét műtét nagyszerűen sikerült, és mindkét beteg szépen lábadozik.”

Dr. Durand elmondta, hogy a májátültetésen átesett betegben 25 évvel ezelőtt diagnosztizálták a HIV-fertőzést. A májbetegség a hepatitisz C szövődményeként alakult ki benne, melyet az orvosok új gyógyszerekkel tudtak kezelni. A kezelés következtében azonban májelégtelenség következett be, és a betegnek éveket kellett volna várnia a várólistán arra, hogy megfelelő donort találjanak neki.

Az úttörő beavatkozás keretében átültetett máj az orvosok szerint „rendkívül jól” működik, és a beteg várhatóan napokon belül elhagyhatja a kórházat. „Ez egy hihetetlenül izgalmas nap a kórházunk és munkatársaink számára, de ami még fontosabb, az összes HIV-fertőzéssel és végstádiumú szervbetegséggel élő beteg számára” – mondta a professzor. „Ezeknek az embereknek ugyanis a beavatkozás új esélyt jelenthet az életre.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/hives-majtransz