Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mérhető a szülés utáni depresszió esélye?

Minél magasabb az oxitocinszint terhesség idején, annál valószínűbb, hogy a későbbiekben szülés utáni depresszió alakul ki az anyánál. Mindez azt sejteti, hogy jó eséllyel meg lehet jósolni a probléma kialakulását, ami a megelőzésben is segíthet.

A Chicago-i Northwestern University’s Feinberg School of Medicine munkatársa, Dr. Suena Massey pszichiátriai adjunktus hangsúlyozta, hogy kutatási eredményeik még nincsenek abban a fázisban, hogy egy egyszerű vérvétel segítségével már a terhesség során kiszűrhető legyen a szülés utáni depresszió esélye, az eredmények azonban rendkívül biztatóak. “Minket is meglepett, hogy a terhesség harmadik trimeszterében mért magas oxitocinszint későbbi depresszióra utal. Elképzelhető, hogy arról van szó, hogy amikor a depresszió legkorábbi tünetei megjelennek, a szervezet több oxitocint kezd termelni, hogy felvegye a harcot ellene. Ilyenkor viszont az oxitocin-receptorok olyan szinten átalakulnak, hogy már nem képesek megfelelően felvenni az oxitocint, ezért a depresszió tovább súlyosbodik” – vélekedik a szakember.

Feszes, fiatal arcbőr - tudomány a fürdőszobámban>>> [0]

A kutatás során 66 egészséges terhes nőt vizsgáltak, akik nem voltak depressziósok. A szakemberek az oxitocinszintjüket is megmérték a terhesség harmadik trimeszterében, majd erre hat héttel a szülést követően ismét sor került – így derült fény a meglepő kutatási eredményre. Az anyag az Archives of Women’s Mental Health című szaklapban jelent meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szulesutani-oxitocin