Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Tovább élnek a nők, de betegségekre is számítaniuk kell

A 65 év feletti amerikai nők várható élettartama 82,5 évről 85,5 évre emelkedett, miközben a férfiaknál ez a szám 80-ról emelkedett 84-re az elmúlt 34 évben. Hiába élnek azonban tovább a nők, utolsó éveikben már számos krónikus betegséggel kell szembenézniük.

A friss amerikai kutatások szerint az egyre növekvő várható élettartam ellenére a 65 éven felüli nők a hátralévő idejük 30 százalékát valamilyen fogyatékossággal élik át, míg a férfiaknál ez az arány csupán 19 százalékos (az elemzés kezdetekor, 1982-ben még 22 százalékról beszélhettünk). Tehát hiába élnek tovább a nők, az életminőségük nem feltétlenül nevezhető kielégítőnek. “Nehéz megállapítani, hogy mi az oka annak, hogy a nők tovább élnek, de rosszabb egészségi állapotról számolhatnak be utolsó évtizedeikben. Minden jel arra mutat, hogy a férfi és a nő közötti egyenlőtlenség lehet az oka a jelenségnek: a nők több időt töltenek házimunkával, gyerekneveléssel a munkájuk mellett, ezért kevesebb idejük marad az egészségükkel foglalkozni. Ráadásul az átlagos nő kevesebbet keres ugyanazzal a munkával, mint az átlagos férfi, ezért aztán kisebb esélye is van arra, hogy a különféle kezelésekre költsön” – mondja a kutatást vezető Dr Vicki Freedman, a University of Michigan munkatársa a Reutersnek.

Feszes, fiatal arcbőr - tudomány a fürdőszobámban>>> [0]

Amikor egy idős ember magatehetetlenné válik, nagy mértékben segítségre szorul, ezért a krónikus fájdalmakon túl a hétköznapi életét sem tudja folytatni az esetek nagy részében. A szakember szerint rendkívül fontos, hogy további kutatások szülessenek a témában, hogy a jelenség megfordítható legyen, és a férfiak és a nők egyaránt tovább éljenek, azonban mindkét nem elfogadható életminőségben. A KSH adatai alapján Magyarországon 1990-ben egy 65 éves férfi átlagosan még 12,1 évre számíthatott (tehát 77,1 éves koráig élhetett), a legfrissebb hozzáférhető adat 2013-as, amely szerint ez az érték 14,5 évre emelkedett. Nőknél ugyanezek a számok 15,4 illetve 18,4 év, tehát manapság egy 65 éves nő átlagosan 83,4 éves koráig élhet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/noi-elettartam-betegseg