Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Miért betegebbek a náthás férfiak?

Folyton halljuk, hogy ha egy férfi elkapja az influenzát és ágynak esik, az bizony a világ végét jelenti. Nos, mindennek valóban van tudományos alapja is, mivel a férfiak immunrendszere általában gyengébb, mint a nőké, így valóban jobban megszenvedik az influenzát.

Ha immunrendszerről van szó, bizony a férfi a gyengébbik nem: ő az, aki könnyebben elkapja a kisebb-nagyobb fertőzéseket, amelyek jobban megviselik a szervezetét. Ugyanakkor a nők erős immunrendszerének is van hátulütője: az erős rendszer akár önmaga ellen is fordulhat, nagyobb lehetőséget adva ezzel az autoimmun-betegségek kialakulásának – állítja a University of Pennsylvania friss kutatása. Ezek a betegségek – mikor saját szervezetünk fordul saját szervezetünk ellen – a férfiaknál éppen ezért ritkábbak.

Sós szépség - gyönyörű, fiatal bőrt különleges sókkal [0]

A nők erősebb immunrendszerének oka genetikai alapokon nyugszik, egészen pontosan a kromoszómákon múlik, amely kb. 2 ezer gént foglal magában. Minden embernek 23 pár kromoszómája van, ezek közül két gén, az XX a nőknél, illetve az XY a férfiaknál határozza meg a nemet. A dupla X kromoszóma az, ami a nők esetében az erősebb immunrendszert garantálja, , mivel az X kromoszóma az, amely több gént tartalmaz, amely az immunitáshoz kapcsolódik. Így aztán érthető, hogy a fertőzésekkel megküzdeni képes sejtek is gyorsabban és hatékonyabban aktiválnak a nők esetében, így könnyebben legyőzik a betegségeket.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban publikált kutatás szerint egyértelmű, hogy a nők hiper-reszponzív immunrendszerrel rendelkeznek, így egy influenza is kevésbé veszi le őket a lábukról, mint a férfiakat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ferfiinflu