Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Stresszkezelő tréning szívbetegeknek

Ha a stresszmenedzsment-tréning a rehabilitáció szerves részévé válik szívbetegségek kezelését követően, kisebb az esélye annak, hogy a páciens szívinfarktust vagy sztrókot él át, továbbá az élettartam is jelentősen növekszik.

Az észak-karolinai Duke University School of Medicine kutatása szerint érdemes a rehabilitációs programba a stresszkezelési technikák elsajátítását is beilleszteni, mivel a tréning igen hatékony abban, hogy a további súlyos szívbetegségek elkerülhetőek legyenek. “Egyelőre a szívproblémákat követő rehabilitációs programnak nem képezi szerves részét a stresszmenedzsment-tréning, de minden jel arra mutat, hogy hasznos volna, ha ez a gyakorlat változna. Egész egyszerűen nem valami elvont luxusról van szó, hanem az orvosi kezelés fontos kiegészítő eleméről” – mondja a kutatást vezető James Blumenthal professzor.

A kutatás során a szakember és csapata 151 észak-karolinai szívbeteg pácienst vizsgált, 36 és 84 év közöttieket. A páciensek vagy 12 héten át testmozgás-alapú rehabilitációs programban vettek részt, vagy ugyanez a program heti 90 perces csoportos stresszmenedzsment-tréninggel egészült ki. Magának a programnak fontos része volt a relaxáció elsajátítása, a különféle megküzdési mechanizmusok átadása és a stressz-csökkentés módszereinek finomítása. További 75 páciens – a kontrollcsoport tagjai – semmilyen kezelést nem kaptak.

Több mint 3 évvel később kiderült, hogy a különféle szívbetegségek és problémák 18 százalékkal kisebb arányban jelentek meg a stresszmenedzsmentet is tanuló csoport tagjainál. A kutatás a Circulation című szaklapban került publikálásra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szivbajos-stressz