Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Egyszerűen szebb

Szebbnek látjuk az egyszerűbb arcokat, mivel az agyunk számára könnyebben és gyorsabban feldolgozható információ jut el így hozzánk.

A felmérés során a férfiaknak 18 és 26 év közötti nőket mutattak, és arra kérték őket, pontozzák, hogy melyiküket tartják szépnek. Közben egy számítógépes modell segítségével ellenőrizték, hogy melyik képet hogyan dolgozta fel a résztvevők agya. Kiderült, hogy az egyszerű arcokat hamarabb és könnyebben feldolgozta az agy, aminek eredményeként szebbnek értékelték ezeket a nőket a férfiak.

Nem véletlen, hogy a férfiak főként azokhoz a nőkhöz vonzódnak, akiknek az arca szimmetrikus, és mindez megmagyarázhatja az emotikonok népszerűségét is: az egyszerű, könnyen detektálható érzelmek biztonságos kapaszkodót jelentenek az emberi agy számára. A kutatás alátámasztja azt a korábbi feltételezést, hogy az első benyomás fontos, és ekkor ítéljük meg azt is, hogy vonzónak találjuk-e a másik embert. A jelek szerint azt tartjuk rokonszenvesnek és vonzónak, akinek az arcán semmi furcsaság nincs, és szimmetrikusnak mondható az összhatás.

A University of Queensland szakemberei szerint valószínű, hogy nemcsak az ember, hanem a legtöbb állat is így működik: a szimmetria vonzza, mivel ezt tudja egyszerűen felfogni agyával.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/egyszeru-szepseg