Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Gyakori tévhitek a fogyókúrával kapcsolatban

Ön is futott már bele extra gyors, és tartós eredménnyel kecsegtető diétába? Akkor valószínűleg ön is csalódott már nagyot, és érezte azt, hogy átverték. Ez azért lehet, hiszen a köztudatban rengeteg téves elképzelés kering arról, hogyan is lehet eredményesen fogyni. Lássuk most ezek közül néhányat, melyekről Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa rántja le a leplet.

Minél kevesebb ételt fogyaszt el, annál több felesleges kilótól tud megszabadulni.

Sokan hiszik azt, hogy ha fogyni szeretnének, akkor a legjobb, amit tehetnek, ha nem esznek semmit. Azok, akik nem ennyire drasztikusan gondolkodnak, szintén sokszor hiszik, hogy az adagok minimálisra csökkentése megoldást jelenthet a súlyproblémáikra Az egyrészt igaz, hogy amennyiben kevesebb az összenergia bevitel, akkor egészséges szervezet esetében elindul a fogyás. Ideális esetben a korábbi étrendhez képest 500-600 kcal-val érdemes kevesebb kalóriát bevinni, így egy folyamatos, lassabb ütemű, ám tartós testtömeg csökkentés érhető el, ami nem terheli meg túlságosan a szervezetet. Ha tartósan az alapanyagcsere (számított érték testsúly, testmagasság, életkor alapján) alá csökken az energia bevitel, akkor a szervezet raktározásra rendezkedik be, és a hirtelen leadott kilók gyorsan visszajönnek, vagy néha nem is indul el az áhított fogyás.

Köhögős a gyerek? Itt a legújabb terápia!>>> [0] 

Egy másik elterjedt tévhit, hogy este hat után már egyetlen falatot sem szabad megenni. Ez azért is gond, hiszen a legtöbben este hatra még csak haza sem érnek, vagyis a vacsora, ami egyben egy családi esemény is kellene, hogy legyen, teljesen kimarad az életükből. Ideális esetben ébrenlét alatt 3-4 óránként érdemes egy keveset enni, így a szervezet folyamatosan elhasználja a bevitt energiát és nem kell raktároznia, stabil vércukor- és inzulinszintet érünk el egész nap során. Amennyiben valakinek olyan életritmusa van, hogy éjfélkor, akár később tér nyugovóra, akkor is érdemes az utolsó étkezését lefekvés előtt 2-3 órával időzíteni, amikor is elég természetesen egy könnyű saláta, kevés párolt csirkemellel, esetleg 1-2 evőkanál hidegen sajtolt növényi olajjal.

Gyümölcsnapok

A gyümölcsök bár rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, ellenben nem szabad elfeledkezni a szénhidrát tartalmukról sem. Átlagosan 100 gramm gyümölcs 10 gramm szénhidrátot tartalmaz és 50 kcal-t, így jól látszik, hogy korlátlan fogyasztásuk nem javasolt, de természetesen kis mennyiségben (napi 200-400 gramm) javasolt az étkezésbe illesztésük.

A rettegett szénhidrát

Nem egy diéta épített már arra, hogy a szénhidrát az emberiség, de legalábbis a nők legnagyobb ellensége, így a fogyás egyetlen igazi lehetősége az, ha ezt az anyagot teljesen kihagyjuk az étkezéseinkből. Ez azonban hatalmas tévedés.

Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa elmondta, hogy a szénhidrátok nagymértékű lecsökkentése az első időszakban nagyobb testtömeg csökkentéssel jár, de ez a hatás sokkal inkább a kezdeti folyadékveszteségnek tudható be, mintsem a testzsír csökkentésének. Hosszú távon közel azonos hatása van a szénhidrát megszorításon és a zsírmegszorításon alapuló étrendnek, így nem érdemes egyik tápanyag mennyiségét sem extrém mértékben lecsökkenteni. Ennek oka, hogy nagyon egyoldalúvá tud válni a táplálkozás és a szervezet számára hasznos tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok kerülnek megvonásra a szervezetünktől. Számtalan divatdiéta lát napvilágot nap, mint nap, melyek használta bár átmeneti sikereket hozhat, valójában alkalmazásuk nem fenntartható hosszú távon. Az esetek többségében a divatdiéták nem javasolnak tartós életmódváltás, csupán enyhébb vagy szigorúbb megszorításokkal eredményeznek gyors testtömeg csökkenést, mely a megszokott életmódhoz visszatérve többszörösen tud az emberre rakódni.

A hosszú hónapok, évek alatt felszedett plusz kilókat, és a nem megfelelő életmód szokásokat, nem lehet és nem is javasolt egyik napról a másikra drasztikusan megváltozatni. Egy fokozatos, ám tartós életmód váltásra van szükség, melyben kis mértékben csökkentett a szénhidrát és a zsiradék bevitel is, továbbá rendszeres testmozgás párosul az étkezésbeli változtatások mellé. Ezt persze nem egyszerű kivitelezni, ám ha az elhatározás megvan, akkor a szakemberek segítségével az eredmény sem várat magára sokáig. A diétákat személyre szabottan lehet a leghatásosabban alkalmazni, és ez igaz az edzésekre is, nem mindegy ugyanis, hogy a fogyni vágyó milyen egészségi állapotban van, mekkora túlsúllyal küzd. A megfelelő diéta és a jól megválasztott, személyre szabott pulzuskontrollált mozgásforma hiányában a lelkesedés is gyorsan alábbhagyhat, mivel lassabban jönnek az eredmények, de az is előfordulhat, hogy az igyekezetünk többet árt, mint használ.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/fogyi-teves