Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A fekete ribizli csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét

A fekete ribizliben található antioxidánsok hatással vannak arra, ahogyan a szervezet a szénhidrátot és a cukrot feldolgozza, ezért a túlsúlyos páciensek esetében a diabétesz kockázata is csökken a gyümölcs fogyasztása esetén – állítják a University of Aberdeen munkatársai friss kutatásukban.

A szakemberek szerint a gyümölcsben lévő antioxidánsok csökkentik a cukormennyiséget, amely a vérben felhalmozásra kerül étkezés után. Ennek bizonyítására tizenhat ember 200 mg fekete ribizlit kapott, míg a többiek placebó gyanánt zöld ribizlit vettek magukhoz, amelyben nem találhatóak antioxidánsok. Ezek után mindkét csoport vércukorszintje összehasonlításra került. Ha a vércukorszint túl magas, a hasnyálmirigy extra terhelés alá kerül, ami az inzulin normális kibocsátásának gátja lehet.

“Ez az, amit a fekete ribizli bizonyíthatóan megakadályoz, ezért más magas antioxidáns-tartalmú ételek mellett ennek fogyasztása is minél gyakrabban ajánlott” – fogalmaznak a University of Aberdeen munkatársai tanulmányukban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ribizli-diabetesz