Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A tányér mérete is számít annak, aki fogyni szeretne

Ha fogyásról van szó, nem csak az számít, mit eszünk, hanem az is, hogy milyen tányérból falatozunk. Ha ugyanis kisebb tányért használunk, automatikusan kevesebbet is fogunk enni.

A Bond University szakemberei felfedezték, hogy ha 30 százalékkal csökkentjük a tányér méretét, a fogyasztásunk is 30 százalékkal csökken. Így aztán érdemes minél kisebb tányérra koncentrálni, ha szeretnénk megszabadulni néhány kilótól. “Több mint ötven tanulmány foglalkozik azzal, hogy a kisebb tányér hatására valóban kevesebbet eszünk-e. Eddig egyáltalán nem volt konszenzus a témában, de most végre sikerült bizonyítani, hogy a kistányér kis adagokat is jelent” – mondja a tanulmány egyik szerzője, Natalina Zlatevska, a Bond University munkatársa.

A szakemberek vizsgálták az étel típusát (nassolnivalók, pattogatott kukorica, jégkrém, reggeli zabpehely stb.), valamint a tányér típusát: mély tányér, lapos tányér, tálca. Azt sem hagyták figyelmen kívül, hogy mekkora adagot vettek magukhoz az önkéntesek, és milyen körülmények között terítettek meg maguknak. Kiderült az is, hogy a módszer akkor a leginkább hatékony, ha az alanyok nincsenek tisztában azzal, hogy az általuk elfogyasztott mennyiség mérésre kerül.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/fogyni-tanyer