Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Hasznos is lehet az aggodalmaskodás

A szorongók gyorsabban és könnyebben ismerik fel a vészhelyzeteket, mivel az agyuk másképp dolgozza fel ezeket. Mondhatni, a szorongás egyfajta hatodik érzékként működik krízis esetén.

Azok az emberek, akik rendszeresen és sokat szoronganak, tipikusan másképp dekódolják a vészhelyzeteket: az agy motoros kérge lép működésbe ilyenkor, míg a nyugodtabb emberek a temporális terület segítségével észlelik a fenyegetést, így a szorongók gyorsabban is képesek reagálni. Noha a tudomány régóta ártalmasnak tartja a stresszt az egészségre, a friss kutatás szerint kétségkívül vannak előnyei is. Mivel a szorongóknál ilyenkor aktiválódó motoros kéreg a felelős a mozgásért, értelemszerűen könnyebben menekülnek vagy védik meg magukat azok, akik gyakorlatilag folyamatosan készenléti állapotban vannak.

A nyugodt emberek ezzel szemben az agynak azon területe által ismerik fel a veszélyt, amely az arcok felismeréséért felelős, így lassabban képesek csak reagálni a fenyegetettségre. A kutatást 24 önkéntes közreműködésével végezték Párizsban, de a kutatást vezető Dr. Marwa El Zein állítja, hogy korábbi tanulmányokat is figyelembe vettek, mielőtt konklúziót vontak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/aggodalmaskodas-haszna