“A érdekes az, hogy amikor a legtöbb ember elhatározza, hogy egészségesen szeretne élni, többnyire a kávéra mond először nemet. Ez pedig őrület, hiszen a kávénak számos jótékony hatása van a szervezetünkre!” – mondja a kutatást vezető Clare Collins professzor, az Ausztrál Dietetikusok szövetségének tagja.
A szakember részletes tanulmánya azt bizonyítja, hogy a rendszeres kávéfogyasztók kisebb eséllyel küzdenek májrákkal, vagy halnak meg váratlanul. Kisebb emellett a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye is, ami akkor jön létre, ha a szervezet nem képes elegendő inzulin előállítására. “Ha a kávé biokémiai szerepét nézzük, egyfajta tisztító anyagként működik: felgyorsít bizonyos biokémiai folyamatokat, amelyek a sejtek regenerációjával kapcsolatosak, így aztán az inzulinnal és glükózzal összefüggésbe hozható molekulák hatékonyabban képesek működni” – mondja a szakember. Collins professzor azt is megemlítette, hogy a koffeint fogyasztó emberek testtömegindexe általában alacsonyabb, mint a koffein nélkül élő társaiké.