Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mire jók a konzervek?

Azok a felnőttek, akik rendszeresen fogyasztanak konzervételeket, általánosságban véve egészségesebben táplálkoznak, mint az ilyesmit nem fogyasztó társaik – tudjuk meg egy tíz évig tartó kutatásból.

Noha a konzerveken élők étrendje összességében véve változatosabb és egészségesebb, több cukrot és kalóriát vesznek magukhoz, mint a konzerveket kerülő társaik. A kaliforniai kutatók 42 ezer amerikai felnőtt és gyerek adatait elemezték 2001 és 2010 között. Feljegyezték, hogy mennyi konzerv gyümölcsöt és zöldséget esznek ezek az emberek, ahogyan a teljes kiőrlésű termékek, a tejtermékek, a fehérje, a tengeri ételek, a só, a cukor és az üres kalóriák száma is érdekelte őket.

A konzervgyümölcsöket és zöldségeket fogyasztó felnőttek étrendjének minősége egy 0-tól 100-ig tartó listán 49 pontot ért el, míg a konzerveket messze elkerülő kortársaik csupán 47,4 pontot kaptak. A gyerekek esetében a számok nagyon hasonlóak voltak: 45,8 konzervvel, 43,3 konzervek nélkül. A megkérdezettek kb. 11 százaléka evett konzerv gyümölcsöt vagy zöldséget egy átlagos napon.

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című szaklapban publikált kutatás szerint a konzervet preferálók többsége átlagosan több cukrot, zsírt és üres kalóriát vet magához, mint a konzerv nélkül élő társaik, de még így is egészségesebbnek és változatosabbnak minősült az étrendjük.

A kutatást a Konzervételek Szövetsége finanszírozta, amely a gyártók és terjesztők egy kisebb csoportja az Egyesült Államokban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/konzervek-jok