Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Okoz-e a kávé szívritmuszavart?

A legújabb kutatás azt mutatja, hogy a kávéfogyasztás mégsem növeli a szívritmuszavar egyik gyakori válfajának, a pitvarfibrillációnak a kockázatát.

Ez a kutatási eredmény azonban még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kávéfogyasztók teljesen biztonságban vannak. A kávé ugyanis a kutatók szerint kiválthat más típusú szívritmuszavarokat. Ráadásul további kutatásokkal is meg kell erősíteni, hogy valóban nincs összefüggés a pitvarfibrilláció és a kávéfogyasztás között.

A BMC Medicine szakfolyóirat szeptember 22-i számában megjelent kutatásban 75 000 személy vett részt, akik 1997-ben beszámoltak kávéfogyasztásukról. Átlagos fogyasztásuk naponta három csésze kávé volt. Ezt követően a kutatók 12 évig figyelték meg az alanyok egészségi állapotát. Emellett négy másik, Svédországban és az Egyesült Államokban végzett kutatást is áttekintettek, amelyekben összesen 250 ezer ember vett részt 12 évig. A kutatók egyik vizsgálatban sem találtak összefüggést a kávéfogyasztás és a pitvarfibrilláció között, és ez még a legtöbb kávét fogyasztó résztvevők esetében is igaznak bizonyult.

A tanulmány szerzője, Susanna Larsson, a svéd Karolinska Intézet munkatársa elmondta, hogy eddig ez volt a legnagyobb szabású előretekintő vizsgálat a kávéfogyasztás és a pitvarfibrilláció kockázatának összefüggéséről. A kutatás nem hozott olyan bizonyítékot, amely arra utalna, hogy a kávéfogyasztás növeli a pitvarfibrilláció kockázatát. A kutatók azt is elmondták, hogy a pitvarfibrilláció jelentős mértékben megnövelheti az agyvérzés, a szívelégtelenség és a halálozás kockázatát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/kave-szivritmus