Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Új érv a kávézás mellett

Jó hír a kávéautomata szerelmeseinek: a munka közben tartott gyakori rövid szünetek növelik az állóképességet és csillapítják az ülőmunka miatti fájdalmakat, így hatékonyabbá varázsolnak.

A szünetek különösen sok energiával töltik fel a dolgozókat, amennyiben olyasmivel foglalkozhatnak közben, amit szeretnek – állítják a szakemberek. A tanulmány szerzői úgy fogalmaztak, hogy a munkavállalók a mobiltelefonokkal ellentétben nem olyanok, hogy teljesen le kell meríteni őket az optimális teljesítmény elérésének érdekében.

A kutatást vezető Emily Hunter, a Texas-i Baylor Egyetem Hankamer Üzleti Iskolájának munkatársa azt mondta, hogy a rövid szünetek nemcsak a termelékenységet növelik, hanem a munkával való elégedettséget és a munkakörön kívüli teendőkért való lelkesedést is, továbbá segítenek mérsékelni az érzelmi kifáradást. Az eredmények olyan időszakban láttak napvilágot, amikor az irodai dolgozókra egyre nagyobb nyomás nehezedik a munkaidő kitolásáért, és ettől fennáll náluk a kiégés veszélye. A kutatás hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban minden ötödik munkavállaló legalább 60 órát dolgozik hetente. Ugyanilyen arányban vannak azok, akiknek valódi ebédszünet jut – derül ki a korábbi 2012 Right Management kutatásból. Ez javarészt a szervezeti kultúrának tudható be.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/kave-ujerv