Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A túl sok só is hízáshoz vezet!

Függetlenül attól, mennyi kalóriát viszünk be más élelmiszerekből, a túl sok só fogyasztása fokozhatja az obezitás valószínűségét.

Brit kutatók kimutatták, hogy naponta minden plusz grammnyi só 25 százalékkal növeli az elhízás kialakulásának kockázatát. A só még akkor is jelentős tényezőnek bizonyult az emberek testsúlyát tekintve, amikor a szakértők számításba vették az általuk elfogyasztott élelmiszerek összmennyiségét. Az orvosok már jó ideje tisztában vannak azzal, hogy a sófogyasztás összefügg a magas vérnyomással, és így a szívbetegség egyik kockázati tényezőjének tekinthető. Ez volt azonban az első kutatás, amely a sót közvetlen összefüggésbe hozta az elhízással. A londoni Queen Mary Egyetem kutatói Graham MacGregor professzor vezetésével elmondták, nem tudják pontosan, miért gyakorol a só ilyen jelentős hatást, de azt gyanítják, hogy az anyagcsere módosításával megváltoztathatja a szervezet zsírfelszívási képességét.

A szakértők a Hypertension című szaklapban így írtak: „Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a sóbevitel az energiabeviteltől függetlenül az elhízás potenciális kockázati tényezője.” Más szakértők azonban óvatosságra intenek arra hivatkozva, hogy az eredmények nem teljesen megbízhatók, mivel a kutatásban részt vevő személyek saját maguk számoltak be arról, mennyit ettek.

A kutatás során több mint 450 gyermek és 780 felnőtt adatait használták fel az Egyesült Királyság országos étrendi és táplálkozási felméréséből 2008/2009 és 2011/2012 között. A szakértők 24 órán át végeztek vizeletvizsgálatokat, és egy négynapos napló alapján kiszámították a résztvevők kalóriabevitelét. Az eredmények azt mutatták, hogy a sóbevitel a vizeletben magasabb volt a túlsúlyos és elhízott személyekben, és minden plusz grammnyi elfogyasztott só több mint 20 százalékkal növelte az elhízás kockázatát.

MacGregor professzor így nyilatkozott: „Jelenleg az általunk elfogyasztott élelmiszerek a fő okozói a betegségeknek magas só-, zsír- és cukortartalmuk miatt, amit az élelmiszeripar ad hozzá termékeihez. A magas vérnyomás és az elhízás egyaránt szív-érrendszeri megbetegedések, agyvérzés, szívroham és szívelégtelenség kialakulásához vezet, melyek az Egyesült Királyságban a leggyakoribb haláloknak számítanak. Az elhízás a 2-es típusú diabéteszre is hajlamosít, amely még tovább fokozza a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát, és súlyos szövődményekhez vezethet. Ha ezeket az étrenddel összefüggő problémákat nem oldjuk meg azonnal, egy ilyen járvány a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) összeomlását okozhatja.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/so-miatti-elhizas