Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Gyengíti az immunrendszert az internetfüggőség

Az internetfüggők körében gyakoribb a nátha és az influenza – derül ki egy friss kutatásból, amelynek szerzői szerint az érintettek immunrendszere legyengül az elszigetelődés hatására.

A Swansea-i és a Milánói Egyetem munkatársai megállapították, hogy aki több időt tölt a számítógép előtt, hajlamosabb a megbetegedésre, aminek valószínűleg a személyes találkozások hiánya miatt legyengült immunrendszerük áll a hátterében. Korábbi eredmények alapján a több internetezéssel töltött idő súlyosabb alváshiányt, egészségtelenebb étkezési szokásokat, csekélyebb fizikai aktivitást, több dohányzást és tetemesebb alkoholfogyasztást jelent. Ezek a magatartásformák egytől egyik hajlamosítanak a betegségekre.

„Úgy találtuk, hogy az internet egészségi állapotra gyakorolt hatása sok más tényezőtől független. Például a depressziótól, az alváshiánytól és a magánytól is” – magyarázta Phil Read professzor, aki csapatával együtt ötszáz 18 és 101 év közötti felnőttet vett górcső alá. Az internetfüggőségre panaszkodóknál gyakoribbak voltak a náthás és influenzás tünetek, mint azoknál, akik kevesebb időt töltöttek online. A résztvevők nagyjából kétötöde számolt be legalább enyhe internetfüggőségről. Az arány a férfiak és a nők körében is hasonló volt.

A súlyosabb internetfüggőség 30 százalékkal növelte a megfázásos és influenzás panaszok kockázatát. Az is bebizonyosodott, hogy akik többet interneteznek, annak hiányában nagyobb stresszt élnek meg. A stressz-szint változékonysága pedig a kortizolszint ingadozásával jár, és ez a hormon befolyásolja az immunrendszer működését. A mintába kerültek átlagosan napi 6 órát interneteztek, ám olyanok is szép számmal akadtak, akik több mint tízet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/internetfugges-gyengit