Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Jegygyűrűvel az alkoholizmus ellen

A házasságkötés nagymértékben visszaszorítja az ivást, még azoknál is, akik nagyon sokat fogyasztottak belőle – derül ki egy friss kutatásból.

A házasság kulcsszerepet játszhat az alkoholizmus elleni harcban – állítják a szakemberek, akik szerint a mostani eredmények hozzájárulhatnak a leszokás sikeréhez. „A pszichológusok a szerep-inkompatibilitás elvével magyarázzák az összefüggést” – nyilatkozta Matthew Lee, a Missouri Egyetem munkatársa. Ez a teória azt jelenti, hogy ha egy ember meglévő magatartásmintája összeegyeztethetetlen egy új szerepével (jelen esetben például a házastársival), akkor az ellentmondást a viselkedésforma megváltoztatásával oldja fel. „Feltételeztük, hogy ez az inkompatibilitás még jelentősebb a súlyos alkoholistáknál, így nekik nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük a leszokásért” – tette hozzá a szakember.

A kutatók egy korábbi hosszú távú kutatás adatait használták fel arra, hogy 18 és 40 év közöttiek ivási szokásait megfigyelve levonják a következtetést, hogy miként befolyásolta azt a házasság megléte. A résztvevők nagyjából fele alkoholista szülőnél nevelkedett. „Előrejelzéseink megerősítéseként úgy találtuk, hogy a házasságkötés nemcsak visszaszorította az ivást, hanem még jobban segített azokon, akiknek korábban súlyosabb alkoholproblémáik voltak. Ez egybeesik a szerep-inkompatibilitás elvével” – magyarázta Dr. Lee. A szerző elmondta, hogy további kutatásokra van szükség az alkoholfogyasztást mérsékelő tényezők feltérképezésének céljából. A tanulmány az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című szaklapban jelent meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/alkohol-jegygyuru