Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Születésnap közeleg? Ez az ajándék okozza a legnagyobb örömet

A tökéletes ajándékot keresed? Válassz olyasmit, ami neked is tetszene, ez ugyanis még közelebb visz majd ahhoz az emberhez, akinek örömet szeretnél okozni – tudjuk meg egy friss kutatásból.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy akkor szerezhetjük a legnagyobb örömet, ha tudjuk, mire vágyik a másik, a helyzet azonban ennél egyes pszichológusok szerint jóval egyszerűbb: az önző mregközelítés, vagyis az, hogy azt veszem magamnak, ami nekem tetszik, sokkal célrevezetőbb. Ilyenkor ugyanis a megajándékozott fél úgy érzi, hogy közelebb került az ajándékozóhoz, az ő személyiséből – szeretetéből – kapott egy szeletet.

A kutatás során 528 önkéntest faggattak ki arról, hogy milyen ajándéknak örülnének a legjobban. A megkérdezettek fele elmondta, hogy az tenné őket igazán boldoggá, ha az ő ízlésüknek és személyiségüknek megfelelően ajándékoznák meg őket. Később aztán kiderült, hogy ez nem teljesen igaz: ők is jobban örültek később az ajándékozó személyiségét tükröző meglepetésnek. A résztvevők felét arra kérték, hogy vásároljanak ajándékot, ami “a valódi önmagukat hűen tükrözi”. Az alkalom anyák napja volt, édesanyjuknak kelllett egy szép ünnepi kártyát venniük. Az önkéntesek másik fele azt a feladatot kapta, hogy olyan képeslapot válasszanak, ami az édesanyjunknak nagyon tetszene. Kiderült, hogy azok okoztak nagyobb örömet, akik a saját személyiségüket mutatták meg az ajándékozás során: ők ugyanis közelebb érezték magukat az anyjukhoz, és a szülő is észrevette ezt a különbséget.

Hasonló eredményre jutottak a kutatók akkor is, amikor a csoport egyik fele azt a feladatot kapta, hogy vásároljon egy dalt az iTunes-on egy barátnak, egy rokonnak vagy a párjuknak, míg a többiek a másik fél ízlését próbálták eltalálni. Kiderült, hogy nem csak az ajándékozó érezte magát jobban, de a megajándékozott fél is úgy gondolta, hogy közelebb került az ajándékozóhoz, ami örömmel töltötte el.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ajandekorom