Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A zene morfiumként hat edzés közben

A zenehallgatás természetes fájdalomcsillapítóként hat sportolás közben, ezért könnyebb vele az edzés – derül ki egy friss kutatásból.

Aki rendszeresen mozog, eddig is tudhatta, hogy zenére jobb. A tudósok most viszont rávilágítottak, mi áll ennek a hátterében: a kedvenc dallamok ugyanis segítenek a fájdalom csökkentésében. Zene hatására az agy természetes fájdalomcsillapító vegyületeket, úgynevezett ópioidokat termel, ami a vegytani egyezést mutat a heroinnal és a morfiummal. Ez lehet az oka annak, hogy a muzsika ekkora hatással van a közérzetre, ráadásul segít elviselhetőbbé tenni az edzés kínjait. Daniel Levitin, a kanadai McGill Egyetem munkatársa kimutatta, hogy az agy ópioid szignáljainak blokkolása esetén – ami kábítószerfüggők kezelésére használt gyógyszerrel történt – kisebb örömöt okoz a zenehallgatás.

A zene egyébként a dopamintermeléshez is hozzájárul, ami akkor termelődik, amikor a kedvenc dalunkat várjuk és halljuk. Robin Dunbar, az Oxford Egyetem szakértője még több bizonyítékkal szolgált arra, hogy zenehallgatás közben ópioidokat termel az agyunk. Az eredmények a Society for Music Perception nashville-i konferenciáján hangzottak el. A szakértők feltételezése alapján a fájdalomcsillapító hatást más területeken is ki lehetne használni. „A zene azért kevésbé népszerű fájdalomcsillapító, mert tovább tart az adagolása, mint egy egyszerű gyógyszeré” – magyarázta az összefüggés kapcsán Sven Bringman, a svéd Karolinska Intézet munkatársa. A zene egyébként az immunrendszert és a memóriát is serkenti.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/zenes-edzes-hatekonyabb