A kutatásban 1445 idős embert vizsgáltak, az életkoruk 65 és 84 év között alakult. Azok az idős emberek, akik a 3,5 éves vizsgálati időszak során napi egy pohárnál több kávét kezdtek inni, nagyobb eséllyel küzdöttek enyhe kognitív zavarral (MCI-vel), mint azok, akik korábban több kávét ittak, de adagjukat a vizsgálati perióduban csökkentették. Az MCI a kognitív képességek zavarával jár: elsősorban a memória és a logikus gondolkozás képessége sérül. Az Egyesült Államokban a 65 évesnél idősebbek 10-20 százalékát érinti a probléma, és ők az Alzheimer-kór – a demencia leggyakoribb formája – tekintetében is fokozottan veszélyeztetettek.
Az olasz University of Bari Aldo Moro szakemberei megállapították, hogy noha korábban azt hitték, hogy a kávé segít az MCI elkerülésében, ez csak akkor igaz, ha a páciens többé-kevésbé konzisztens volt kávézási szokásaiban: a leginkább védettnek azok a páciensek számítottak, akik egyáltalán nem változtattak a napi adagjukon az évek során. Az is kiderült, hogy a rendszeresen, de visszafogottan kávézgatók (ez napi egy-két csészét jelent) körében ritkább volt az MCI, mint azok körében, akik egyáltalán nem kávéznak. A szakemberek szerint további vizsgálatokra van szükség, de egyelőre úgy tűnik, hogy a visszafogott, rendszeres kávézás az, ami a leginkább a segítségünkre van az MCI elkerülésében. A tanulmány a Journal of Alzheimer’s Disease című szaklapban jelent meg.