Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Virtuális élmények segíthetnek az alkoholistákon

Megváltoztatja az agyműködést, így segít leszokni az alkoholról a virtuális valóság terápia – derül ki egy friss kutatásból, ami új reményt ad a függők számára.

A szakértők 12 alkoholizmus miatt kezelés alatt álló személyt vontak be a vizsgálatba. Az önként jelentkezők egyhetes elvonókúrán vettek részt, amelyet két sorozatnyi virtuális valóság terápia követett öt héten keresztül. A résztvevők háromfajta virtuális környezetbe csöppentek: egy pihentetőbe, egy kockázatosba, ahol mások alkoholt ittak, és egy ellenérzést keltőbe, ahol túl sok italtól rosszul lévő embereket láttak, hallottak és szagoltak. A PET és CT vizsgálatok eredményei alapján a terápia csökkentette az alkohol iránti sóvárgást – olvasható a Journal of Studies on Alcohol and Drugs hasábjain. Noha kis elemszámú mintáról van szó, az adatok szerint a virtuális valóság terápia segíthet az alkoholistáknak a leszokásban – tette hozzá a kutatást vezető Dr. Doug Hyun Han, a szöuli Chung-Ang Egyetemi Kórház munkatársa.

Az összefüggés hátterében az áll, hogy a páciensek a való élethez hasonló helyzetekbe kerülnek, ami aktív részvételt igényel a részükről. A terápiát egyébként mindenkinek az egyéni igényeire szabják. A virtuális valóság realisztikus módon mutatja be, milyen helyzetekkel kell majd szembesülni a kezelés után, aminek a segítségével jobban megtanulhatják kezelni azokat – még tét nélkül, biztonságos környezetben. Az alkalmazásig azonban további vizsgálatok szükségesek – magyarázta Dr. Han.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/virtualis-alkesz