Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A temetkezési vállalkozók munkahelyi ártalmai

A balzsamozófolyadékkal rendszeresen dolgozó férfi temetkezési vállalkozókra az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) fokozott kockázata leselkedhet.

A Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry július 13-i számában megjelent kutatás szerint azokban, akiknek munkája a balzsamozófolyadékban lévő formaldehid fokozott behatásával jár, háromszor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a neurológiai betegség, mint azokban, akik soha nincsenek kitéve a vegyszernek. A tanulmányból az derült ki, hogy a temetkezési vállalkozók munkája éppen azzal a gyakori és intenzív formaldehid expozícióval jár, amely az amiotrófiás laterálszklerózis, más néven Lou Gehrig-kór kialakulásához vezethet. „A körülbelül 500 férfi közül, akik a formaldehid rendkívül nagy behatásának voltak kitéve, az összes temetkezési vállalkozó volt” – számolt be a tanulmány szerzője, Andrea Roberts, a Harvard Egyetem kutatója.

Az amerikai Temetkezési Vállalkozók Országos Szövetsége nyilatkozatában kijelentette, hogy a temetkezési vállalkozók tisztában vannak ezzel a lehetséges foglalkozási ártalommal, ezért „nagyon komolyan veszik ezeket a kutatásokat”. A szövetség arra inti tagjait, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést a formaldehid behatás minimálisra csökkentése érdekében, főként azt, hogy a holttestek temetésre való előkészítése során a balzsamozási műveletet jól szellőző helyiségben végezzék. „A formaldehid expozíció csökkentését a leghatékonyabban a helyiség megfelelő szellőztetésével lehet elérni” – áll a szövetség közleményében. Az amiotrófiás laterálszklerózis progresszív, és végül halálos neurológiai betegség, amely az izomműködés szabályozásáért felelős idegsejteket támadja. Az ALS-ben szenvedő betegek többsége légzési elégtelenségben hal meg három-öt évvel a diagnózist követően, amikor a rekeszizmuk és a mellkasi izomzatuk működése leáll, így képtelenné válnak a természetes légzésre.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/temetkezes