Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A fájdalommentes szülés titka a tudatos gondolkodás kiiktatása?

Nem gondol – nem csak a szamurájoknak, hanem a szakértők szerint a szülő nőknek is érdemes megfogadniuk a jó tanácsot.

Dr. Michel Odent elismert amerikai szülészorvos szerint a könnyű szülés titka a tudatos gondolkodás teljes kiiktatása. A szakértő szerint a nők túl sokat gondolkodnak vajúdás közben, ami megakadályozza, hogy a baba szinte erőfeszítés nélkül kicsúszhasson. A tudatos gondolkodásért felelős agyi terület, a szürkeállomány (neocortex) teszi lehetővé számunkra azt, hogy matematikai feladatokat végezzünk el, nyelveket használjunk, és megválaszoljunk kérdéseket. Ez a fajta gondolkodás azonban akadályozza a nők természetes, primitív gyermekszülési képességét.

A szakértő a New Scientisc folyóiratnak így nyilatkozott: „A vajúdó nőket meg kell védeni gondolkodó agyuk minden lehetséges stimulációjával szemben, mert a szülés a primitív agyi struktúrák feladata. A szürkeállomány nagyon hasznos a hétköznapi életben, de bizonyos helyzetekben, például szex vagy szülés közben, abba kell hagynunk a tudatos gondolkodást.” Az orvos elmondta, hogy ha egy nő kikapcsolja a gondolkodását, vagyis a szürkeállománya tevékenységét, bekövetkezik az úgynevezett „magzatkilökő reflex” jelenség. Ez az, amikor a baba tudatos erőfeszítés nélkül szinte kicsúszik az anyaméhből. Ilyenkor a test végez mindent, a nő egyszerűen hátradőlhet, amíg a jelenség lezajlik. „Ha senki sem akadályozza meg, ellenállhatatlan összehúzódások rövid sorozatai következnek be, és egyáltalán nem lesznek akaratlagos mozdulatok. Olyan, mintha a nők ilyenkor eksztatikus állapotba kerülnének, mintha nem is ezen a világon lennének, aztán megszületik a csecsemő. Ez a gyors és könnyű szülés” – magyarázta Dr. Odent.

A szülészorvos azt is hozzátette, hogy ha az édesapát is beengedik a szülőszobába, az anya nem tudja elengedni magát, és folyamatosan működteti az agya „gondolkodó” részét, ami akadályozza a szülésben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/gondolkodas-kikapcsolasa