Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ez is okozhat a nőknél szexuális problémákat

Az austini Texas Egyetem szakemberi szerint az alacsony szívritmusú nők általában szexuális problémákkal is küzdenek.

Az Applied Psychophysiology and Biofeedback című lapban közzétett tanulmányból kiderül, a szívritmus az egyik legérzékenyebb és legobjektívabb mutatója annak, hogy valakinél mennyire működik összhangban a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer. E kettő együtt alkotja az autonóm idegrendszert, amely ha egyensúlyban van és jól működik, akkor az illető képes lesz alkalmazkodni a pszichológiai és környezeti változásokhoz. A szívritmus emellett a nőknél abban is szerepet játszik, hogy mennyire képesek szexuálisan izgalomba jönni. Ha valakinek egészséges a szíve, akkor a vérnyomása is rendben van, így a nemi szervekbe is elegendő vér jut.

A kutatásvezető Amelia Stanton és csapata 72 tizennyolc és harminckilenc év közötti nőt kísért figyelemmel, akik korábban már részt vettek három kísérletben az Egyetemen. A vizsgálatok során ellenőrizték a szívritmusuk változását, továbbá a szexuális funkcióikat miközben először egy semleges, majd egy erotikus jellegű filmrészletet nézettek velük. Az eredmények azt mutatták, hogy az átlagnál alacsonyabb nyugalmi szívritmus többnyire a szexualitás terén is diszfunkcióra utalt, aminek a hátterében az is állhat, hogy az alacsony szívritmus sokszor a depresszió, a szorongás vagy éppen az alkoholfüggőség velejárója.

Stanton szerint fontos lenne, hogy a szexuális problémákkal orvoshoz forduló nők esetében mindig ellenőrizzék a szívritmust, hiszen ez egy kis költséggel járó, könnyen elvégezhető, fájdalommentes vizsgálat, ami ellenben hamar kimutathatja a probléma gyökerét, így a kezelés is egyszerűbbé és gyorsabbá válhat.


A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/noi-szivritmus-szex