Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Egy új eljárás forradalmasíthatja a vérátömlesztést

Az egyelőre fejlesztési stádiumban lévő eljárás lehetővé tenné, hogy az összes vérkészítmény használható legyen minden beteg esetén.

A vércsoportok összeférhetetlensége nagy dilemma elé állítja az orvosokat, ugyanis a csoportazonos vér nem minden esetben elérhető. A legkényelmesebb a 0-s vércsoport alkalmazása lenne, ugyanis ezzel szemben egyáltalán nem alakul ki immunreakció, azonban a rendelkezésre álló készletek mennyisége korlátozott. Azonban most az Journal of the American Chemical Society bemutatott egy enzimalapú módszert, mely minden vérkészítményt 0-ssá alakít át.

A vércsoportot (A, B, AB és 0) a vérelemek felszínén található speciális szénhidrát-molekulák határozzák meg, 0 esetén ezek a markerek nincsenek jelen. David Kwan (Brit Columbia Egyetem, Vancouver, Kanada) és munkatársai enzimesztést használtak. Úgy tűnik, hogy a módszer nem csupán az AB0, hanem az Rh esetén is hatékony, így a donált vért minden esetben 0 Rh-negatívvá lehetett alakítani, ami már mindenkinél használható.

A kutatók az ominózus enzimet genetikailag módosították, ami így 170-szer hatékonyabbnak bizonyult, mint a természetben előforduló párja. Mindazonáltal, a módszer egyelőre csupán kísérletes körülmények között működik, a további vizsgálatok sikere esetén a klinikai alkalmazásra még 5-10 évet is várni kellhet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/veratomlesztes