Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A hétvégi drogozásból könnyen lehet függőség

Azok az emberek, akik hétvégenként különféle drogokhoz nyúlnak, gyakran lesznek rendszeres használók – derül ki egy friss kutatásból, amely az Annals of Family Medicine című szaklap május-júniusi számában került publikálásra.

Több mint a fele azoknak a drog-fogyasztóknak, akik saját bevallásuk szerint csupán rekreációs céllal, hétvégenként nyúltak az illegális szerekhez, később drogfüggővé vált, és hét közben is többször élt a tudatmódosító szerrel. „Fontos, hogy azok az orvosok, akiknek tudomásuk van arról, hogy páciensük hétvégénként drogokkal lazít, rendszeresen ellenőrizzék a beteget, mivel a kezdeti rekreációs célból gyakran lesz súlyos függőség” – mondja a kutatást vezető Judith Bernstein, a massachusetts-i Boston University professzora.

A drogfogyasztás számos súlyos betegség melegágya. Az illegális szerek évente 250 ezer embert ölnek meg világszerte: a túladagolás, a baleset, az erőszakos bűncselekmények és a krónikus betegségek vezetnek általában tragédiához a kábítószerrel összefüggésben. Azzal kapcsolatban persze megoszlanak a vélemények, hogy a rekreációs drogfogyasztás milyen hatással van pontosan a szervezetünkre. Egyes kutatások szerint a korai életszakaszban történő marihuána-fogyasztás idővel alacsonyabb IQ-t eredményez, de ezeknek a felméréseknek a jelentős része nem tesz különbséget az alkalomszerű és a rendszeres fogyasztás között. Más felmérések szerint a varázsgombák és a ketamin nevű hallucinogén jó hatással van a depresszióval, szorongással és függőséggel küzdő páciensekre.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/hetvegi-drog-fuggoseg