Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Az éhségrohamok legyőzhetők?

Kutatók azonosították az éhséget szabályozó agysejteket, ami azzal a reménnyel kecsegtet, hogy hamarosan olyan gyógyszereket fejleszthetnek ki, amelyekkel kikapcsolható a kellemetlen érzés.

Ha sikerülne megszabadulniuk az ellenállhatatlan vágytól, hogy a kekszes zacskó után nyúljanak, vagy vegyenek egy második adagot is a desszertből, a fogyókúrázóknak sokkal könnyebb lenne a testsúlycsökkentés. Nem is beszélve arról, hogy kevésbé ingerlékenyek is lennének. Bár a kutatást egereken végezték, a brit és amerikai kutatók azt állítják, hogy a felfedezés új fogyókúrás gyógyszer kifejlesztéséhez vezethet az emberek számára. Annak ellenére, hogy egyre jobban terjed az „elhízás járvány”, még mindig nincs olyan tabletta, amely az éhségérzetet kezelné. Az új felfedezés középpontjában az agysejtek egy kis csoportja, az úgynevezett PVH MC4R neuronok állnak. Ezek mindössze néhány százan vannak a sok milliárd agysejt közül, mégis rendkívül jelentősek. Kikapcsolásuk ugyanis felerősíti az éhséget, bekapcsolásuk pedig elnyomja az éhségérzetet.

A Edinburgh-i Egyetem kutatói egyik kísérletükben tele hassal elaltatták az egereket, majd amikor ezeket a neuronokat kikapcsolták, az állatok farkaséhesen ébredtek fel. Alastair Garfield kutató szerint ez ahhoz hasonlít, mint amikor valaki este 9 órakor, vacsora után lefekszik, majd éjfélkor felébredve annyira éhes lesz, hogy elfogyasztja a reggelijét is. Az emberek szempontjából fontos, hogy az ellentétes irányban is működik a hatás. Az éhségért felelős agysejtek aktiválása következtében az éhes kísérleti egerek alig ettek.

Második kísérletükben azt figyelték meg, milyen érzéseket váltanak ki a PVH MC4R neuronok bekapcsolásukkor. Éhes egereket helyeztek egy átlátszó dobozba, amely két rekeszre volt osztva. Az egyik rekeszt olyan lézerfénnyel világították meg, amely aktiválja ezeket az idegsejteket. Az állatokat vonzotta ez a rekesz, ami arra utal, hogy élvezték azt, ami az agyukban történt. A Nature Neuroscience szaklapban megjelent tanulmány szerint ezzel szemben a nemrég táplálkozott egerek ugyanannyi időt töltöttek mindkét rekeszben. A szakértők úgy vélik, hogy a sejtek nem hányinger vagy egyéb kellemetlen érzések kiváltása révén csökkentik az étvágyat, hanem azzal, hogy visszaszorítják az éhségrohamokat, valamint enyhítik az ezeket gyakran kísérő ingerlékenységet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ehsegrohamok