Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Lábgomba elleni szer is gyógyíthatja a szklerózis multiplexet

Két gyakran használt készítmény is hasznos fegyver lehet a szklerózis multiplex elleni harcban: az egyiket lábgomba ellen, a másikat pedig ekcéma kezelésére alkalmazzák jelenleg.

Állatkísérletek kezdeti szakaszában bebizonyosodott, hogy ezek a gyógyszerek képesek helyreállítani a szklerózis multiplex miatt károsodott sejteket. A hatóanyagok ugyanis elősegítették az idegeket védő mielinhüvely újraképződését. A szakemberek álláspontja szerint a Nature című szaklapban publikált eredmények ígéretesek ugyan, a betegeknek mégsem szabad önálló gyógyszeradagolásba kezdeni. Hosszú út vezet még ugyanis az emberekre gyakorolt hatás bizonyításáig.

Az emberi sejteken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy van esély a sikerre. A gombaölő mikonazol és a klobetazol nevű szteroid vegyület általában külsőleges helyi kezelésként alkalmazandó. A kutatást vezető Dr .Paul Tesar, az egyesült államokbeli Case Western Reserve School of Medicine munkatársa elmondta, hogy bőséges szakirodalmi bizonyíték támasztja alá a hatóanyagok biztonságosságát az említett kórképek esetén. Dr. Tesar hozzátette, hogy a szklerózis multiplex elleni felhasználás természetesen megkövetelné, hogy más formában juttassák őket a szervezetbe – lehetőleg célzottan és belsőleg.

A szklerózis multiplex olyan degeneratív autoimmun betegség, amelynek során a szervezet védekező mechanizmusa idegen testként azonosítja az idegeket védő mielinhüvelyt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/mielin-szklerozis