Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Veszélyes lehet a szemceruza

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szemceruza vagy szemhéjtus nem megfelelő használata komoly egészségügyi problémákat okozhat.

A szemorvosokat gyakran keresik fel olyan panaszokkal a páciensek, hogy a sminkjük a szemükbe kenődött, vagy a kontaktlencséjükbe ragadt, aminek a hátterében legtöbbször az áll, hogy nem megfelelő körültekintéssel végezték el a szépítkezést az érintettek. Alison Ng, a kanadai Waterloo Egyetem kutatója vizsgálata során annak kívánt utána járni, pontosan mi okozza a sminkelés során azokat a problémákat, melyekkel később esetleg orvoshoz kell fordulni. Ennek érdekében 26 és 30 év közötti nőket kért meg, hogy fessék ki a szemüket különbözőképpen. Egyikük a szemceruzát a szemhéjon, a szemhez egészen közel húzta végig, míg másikuk a szemtől távolabb, majd következő nap éppen fordítva tették. A kutatók mindkét alkalommal tíz perccel a smink felhelyezése után lefilmezték az alanyok szemét, és megfigyelték, hogy a szemceruzából hány apró részecske került a szembe.

Az eredmények azt mutatták, hogy amikor a szemhez közelebbi területen használták a szemkihúzót, nagyjából 15-30 százalékkal több apró részecske került a szembe, mint akkor, amikor a távolabbi területen húzták ki a szemüket a nők. Előző esetben az egész smink is hamarabb kenődött a szembe, mint utóbbiban, ám a két órával a sminkelés után végzett felvételen már az látszik, hogy ezek a részecskék kikerültek a szemből, azonban ha valaki kontaktlencsét viselt, azon még továbbra is megtapadtak.

Dr. Ng azt tanácsolja, hogy igyekezzünk csak a szemhéj külső részére felvinni a szemceruzát, amit minden alkalommal hegyezzünk ki, ha pedig csavaros típusú, akkor a végét mindig vágjuk le egy kicsit, lefekvés előtt pedig mindig nagyon alaposan tisztítsuk le magunkról a sminket. Akik kontaktlencsét viselnek, vagy extrán érzékeny a szemük, azoknak még körültekintőbben kell eljárniuk, ha nem akarják, hogy bármilyen komplikáció lépjen fel náluk a sminkelés hatására.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szemceruza