Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A túl sok napfény növeli a szívroham és a stroke veszélyét

A magas D-vitamin szint növeli a szív- és érrendszeri okok miatt bekövetkező halálozás kockázatát – derül ki egy friss dán kutatásból.

Noha a túlzottan kevés napfény is negatívan hat a szervezetre, most már azt is tudjuk, hogy a ló túloldalára sem szabad átesni. A magas D-vitamin szint ugyanis éppen annyira halálos lehet, mint a túl alacsony – hívják fel rá a figyelmet első ízben a Koppenhágai Egyetem munkatársai. A D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetünkben, étrendi úton pedig olajos halakból, tojásból, dúsított gabonafélékből és táplálék-kiegészítőkből lehet fedezni a szükségletet. Hiánya csontdeformációhoz és csontritkuláshoz vezethet, továbbá a depresszióval is összefügg. A túl sok D-vitaminos étrend-kiegészítő azonban túlzott kalcium-felhalmozódáshoz vezet a testben, mivel több termelődik ebből az ásványi anyagból, mint amennyi a kiválasztás útján távozhat, s ez károsítja a vesét. A túlzott D-vitamin bevitel emellett serkenti a csontokból történő kalciumkivonást, amitől azok gyengülhetnek.

Az úttörő eredmények a Journal of Endocrinology and Metabolism című szaklapban jelentek meg, és jelentősen befolyásolhatják a táplálék-kiegészítőkkel kapcsolatos irányelveket. „247 574 dániai lakos D-vitamin szintjét ellenőriztük, így a témában az eddigi legnagyobb mintán dolgoztunk. A résztvevők halálozási rátáját 7 éven keresztül kísértük figyelemmel az első vérvételt követően. Ezen időszak alatt 16 645-en vesztették életüket. Azoknál, akiknél literenként 50 nanomól alatt vagy 100 fölött volt a D-vitamin értéke, megnövekedett a halálozás veszélye. 100 fölött elsősorban a stroke és a koszorúér-problémák kockázata emelkedett. A D-vitamin szintnek tehát nem szabad sem túl alacsonynak, sem pedig túl magasnak lennie. Az ideális érték 70 nanomól per liter körül van” – fogalmazott Peter Schwarz professzor.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/tul-sok-d-vita-napfeny