Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Rossz ízű lesz az étel az ezüst evőeszközöktől

Ideje elzárni a családi ezüstöt, és eldobni a szekrény kulcsát! A legújabb kutatás ugyanis azt mutatja, hogy az évszázados hagyomány ellenére az elegáns evőeszközök alapanyaga nem megfelelő az étkezéshez.

A szakértők kimutatták, hogy a bizonyos alapanyagokból készült kések, villák és kanalak rossz ízűvé teszik az élelmiszereket. A legtöbb háztartásban hétköznapi használatra szánt rozsdamentes acél evőeszközök jobban teljesítettek az ízlelési tesztekben, mint az ezüstök. A maximális kulináris élvezet érdekében azonban a kutatók az aranyból készült evőeszközöket ajánlják. Dr. Zoe Laughlin, a University College London Institute of Making intézetének munkatársa 50 önkéntest kért fel arra, hogy szopogasson hét különböző anyagból, aranyból, ezüstből, rozsdamentes acélból, cinkből, rézből, ónból és krómból készült kanalakat. Az ízlelési tesztet aztán különböző élelmiszerekkel is megismételték, hogy kiderítsék, hogyan ötvöződnek a fémek az édes, sós és savas ízekkel.

Dr. Laughlin így nyilatkozott az eredményekről: „Az arany volt a legízletesebb. Ez a legközömbösebb anyag, így alig befolyásolja az étel ízét. Akár önmagában, akár étellel együtt vizsgáltuk, az arany teljesített a legjobban a teszteken. Egyáltalán nincs fémes íze, ezért az biztosítja a legjobb étkezési élményt: csak az étel ízét lehet érezni, semmi mást.” „Az ezüst nem valami jó ízű, nagyon fémes” – tette hozzá a kutató. „Erősen reagál a gyümölcsökben lévő savakkal és a tojás kéntartalmával is. A rozsdamentes acél nagyon jó. A vizsgált anyagok közül ez volt a második legjobb evőeszköz alapanyag, de mindenkinek ki kell próbálnia életében legalább egyszer, milyen arany evőeszközzel enni.” A londoni Természettudományi Múzeumban megnyitott, az emberi étvágyról szóló új kiállításon közzétett kutatásból az is kiderült, hogy a réz és a cink evőeszközök az édes desszertek fogyasztásakor jól teljesítettek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ezust-evo