Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Őssejtekkel a szívizom-károsodás ellen

A madridi Gregorio Maranon Kórház (Spanyolország) munkatársai a egészséges donorokból származó őssejtek segítségével kezelnék a szívinfarktuson átesett betegeket.

A klinikai vizsgálatba 55 beteget terveznek bevonni, ebből hét már folyamatban van. Az ominózus betegek szívinfarktuson estek át, aminek során szívizomzatuk olyan mérvű károsodást szenvedett, ami alapvetően gátolta a megfelelő pumpafunkciót. A szívinfarktus a véráramlás zavarából fakad, az oxigénhiányos izomzat elhal, és a gyógyulás során a kiesett szövetet kötőszövet pótolja – ez viszont nem képes erőt kifejteni.

Az optimális pótlást a saját őssejtek jelentenék, azonban ezeket az izolálást követően 6-8 héttel lehet csupán felhasználni, az ideális eredményekhez azonban mielőbb meg kell kezdeni a kezelést. Ezért Francisco Ferandez-Avila és munkatársai donorokból származó sejtelemeket használtak fel. A szinte bármilyen irányba elköteleződni képes sejteket a koszorúereken keresztül juttatják a szívbe. A vizsgálatot az Európai Unió támogatja.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ossejtekkel-infarktus