Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A reggeli futásnál hatékonyabb a délutáni

Húsz profi sportoló teljesítményét tesztelték reggel hét és este tíz óra között. Alvási szokásaik alapján három csoportra osztották őket. A korán kelők délben voltak a legjobbak, míg a későn kelők este nyolc körül. A kutatók szerint tehát inkább a belső órára kell hallgatni, mintsem arra, amelyik a falon lóg.

A friss kutatási eredmények kiváló indokkal szolgálnak egy kis reggeli lustálkodásra. Brit szakértők ugyanis hat különböző időpontban végzett mérés után kimutatták, hogy a hajnali hatra időzített munka előtti futásnál sokkal hasznosabb a későbbre időzített edzés. A résztvevők kérdőívet is kitöltöttek arra vonatkozóan, hogy bagoly, pacsirta vagy köztes típusba tartoznak-e, ami az alvási idejüket illeti. A korán kelő és fekvő pacsirták a déli teszten nyújtották a legjobb teljesítményt, a baglyok este nyolckor, a köztes típusba sorolhatóak pedig délután négykor. Az időzítés különösen fontos volt a baglyok szempontjából, akik 26 százalékkal rosszabb eredményt produkáltak, amikor reggel első dolguk volt edzeni. Érdekes, hogy a közvetlenül ébredés utáni sport a pacsirtáknak sem vált be, noha teljesen ébernek tűntek – olvasható a Cell című szakfolyóiratban.

Roland Brandstaetter, a Birmingham Egyetem munkatársa elmondta, hogy az adatok alapján mindenképpen a belső órára érdemes hallgatni az edzés időzítésének kérdésében. „A bioritmus nagy hatással bír, mivel gyakorlatilag a szervezet minden sejtjében külön óra működik. Az agyban, a szívben, az összes belső szervben megvan, ennélfogva a fizikai teljesítmény rajta múlik” – magyarázta a szakember, aki szerint a legegyszerűbben úgy lehet megmondani, hogy valaki bagoly vagy pacsirta-e, hogy reggel mennyi ideig tart teljesen magához térni. A pacsirtáknál ez félórán belül megtörténik, míg a baglyoknál akár hat óra is lehet az eltérés.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/reggeli-futas