Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A fittség ragadós

Legyen szó akár fogyókúráról, a dohányzásról való leszokásról vagy több mozgásról, sokkal jobbak az esélyeink, ha a partnerünk is osztozik célkitűzésünkben.

A Jama Internal Medicine szaklapban megjelent brit kutatás több mint 3700 ötven éven felüli házaspárt vagy együtt élő párt vizsgált, és kiderült, hogy a férfiak és a nők is háromszor nagyobb valószínűséggel tartották be fogadalmukat, ha a párjuk is csatlakozott hozzájuk a kihívásban. A kutatók szerint az egészséges életmódra buzdító kampányoknak ki kellene használniuk ezt a „ragadós” hatást. Azt azonban a kutatás nem vizsgálta, hogy az egészségtelen partner visszahúzza-e a társát.

Már számos kutatás kimutatta, hogy a társunk jelentősen befolyásolhatja a viselkedésünket és az egészségünket. A boldog házasságban vagy élettársi kapcsolatban élő emberekre például a szívbetegség alacsonyabb kockázata leselkedik, és jobbak a kilátásaik daganatos megbetegedések esetén. Az azonban nem egyértelmű, hogy ez annak köszönhető, hogy az emberek utánozzák partnerük pozitív viselkedését, vagy annak, hogy eleve olyan párt választunk, aki hasonlóan egészséges illetve egészségtelen. A University College London legújabb kutatása ezt vizsgálta. A szakértők olyan együtt élő kapcsolatban élő férfiakat és nőket választottak a kísérletükhöz, akik a kutatás kezdetén egészségtelen viselkedést (dohányzás, túlsúly vagy kevés testmozgás) folytattak. Négy évig követték nyomon az alanyokat és párjukat, és feljegyezték, ha valamelyikük leszokott a dohányzásról, fogyott, vagy többet kezdett mozogni.

Az eredmények alapján az derült ki, hogy ha a pár egyik tagja egészségesebb életmódra váltott, a társa is nagyobb valószínűséggel változtatta meg életmódját. A kísérlet azt mutatta, hogy a partner életmódváltása adta a legnagyobb ösztönzést a változtatásra, de az is ösztönzőleg hatott az emberekre, ha a partnerük eleve egészségesebb életmódot élt náluk. Egy dohányos például kétszer nagyobb valószínűséggel szokott le, ha a partnere nem dohányzott, de tízszer nagyobb valószínűséggel hagyta abba a dohányzást, ha a partnere úgy döntött, hogy leszokik a dohányzásról.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/kozos-fittseg