Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

36 óra után hazaengedik a brit kismamákat

A brit kórházakban mindössze másfél nap után hazaengedik a kismamákat, holott Magyarországon, Romániában és Szlovákiában az ilyenkor megszokott bent tartózkodás ideje négy-öt nap. A brit tendencia hátterében a szülésznők, illetve a kórházi ágyak hiánya állhat.

Az Európai Unióban a briteknél a legrövidebb a szülés utáni kórházi tartózkodás ideje. A szülésznő- és ágyhiány ugyanis olyan helyzetbe kényszeríti az intézményeket, hogy csupán 36 óra után kénytelenek elbocsátani a pácienseket. Az uniós átlag 3,6 nap, amelyet hazánk is meghalad. A brit szülészeti osztályok évek óta túlzsúfoltak, mivel a gyermekvállalási kedv jócskán meghaladja a kormány várakozásait – tehát nem sikerül elegendő szülésznőt képezni és toborozni. A kórházak személyzete aggodalmát fejezte ki, mert túl sok kimerült kismamát bocsátanak el anélkül, hogy azok teljesen regenerálódtak volna a szülés után, vagy megkapták volna a csecsemő ellátásához szükséges alapvető tanácsokat.

A december 30-án megjelent beszámoló alapján, amelyet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet publikált, a hollandok is hasonlóan rövid ideig tartják bent az újdonsült anyukákat, míg Magyarország, Románia és Szlovákia sokkal tovább: öt napig. „A túl rövid kórházi tartózkodás negatív egészségügyi következményekkel járhat, valamint hátráltathatja a felépülést” – olvasható a közleményben. „A szülésznők állandó nyomás alatt állnak, hogy minél hamarabb hazaküldjék a kismamákat. A vajúdó nők szó szerint sorban állnak az ágyakért, így az újszülött osztályokról lényegesen hamarabb elbocsátanak mindenkit” – fogalmazott Cathy Warwick, a brit szülésznők kollégiumának munkatársa, aki hozzátette: az egész rendszer futószalag-elven működik.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/brit-kismamak