Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Hajmeresztő, pontosabban hajnövesztő hír

A kutatók véletlen felfedezése a fehérvérsejtek felhasználásával nyithat utat a kopaszodás elleni hatékony kezelések kifejlesztése felé.

A spanyol rákkutató éppen gyulladáscsökkentő gyógyszereket vizsgált kísérleti állatokon, amikor meglepődve vette észre, hogy bundájuk dúsabbá vált. Amikor kielemezte a jelenséget, kiderült, hogy a monocita nevű fehérvérsejtekből származó makrofágoknak köszönhető, amelyeket az immunrendszer termel a fertőzések leküzdésére, és az elhalt szövetek eltávolítására. Dr. Mirna Perez-Moreno, a Spanyol Országos Rákkutató Központ munkatársa kiderítette, hogy a makrofágok aktiválták a közelben lévő, szőrnövekedésért felelős őssejteket. Ez azt jelenti, hogy a szőrtüszőket anélkül is rá lehet venni a növekedésre, hogy rendkívül költséges transzplantációt végeznének.

Dr. Perez-Moreno és munkatársai így írnak a PLOS Biology szaklapban közzétett tanulmányukban: „Az őssejtkutatás területének egyik legnagyobb kihívása jelenleg az, hogyan lehet kiváltani a regenerálódást transzplantáció nélkül. Eredményeinknek köszönhetően most már tudjuk, hogy a makrofágok kulcsszerepet játszanak az őssejteket körülvevő környezetben. Kutatásunk megmutatta, milyen nagy jelentőséggel bírnak a makrofágok modulátorként a bőr regeneratív folyamataiban, és ez a szerepük jóval túlmutat fagocita immunsejtként betöltött elsődleges funkciójukon.” Bár a kísérletet egereken végezték, a kutatók úgy vélik, hogy felfedezésük új hajhullás elleni kezelések kifejlesztéséhez vezethet emberekben. Állításuk szerint módszerük, melynek során apró cseppecskék, úgynevezett liposzómák felhasználásával juttatják el a gyógyszert a meghatározott sejtekhez, megismételhető.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/hajmereszto-hir