Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ártalmas a magzatra a terhesség alatti sminkelés is?

Egy meglepő tanulmány látott nemrégiben napvilágot a Public Library of Science ONE című lapban, melynek állítása szerint azoknak az anyáknak, akik terhesen sminkelik magukat, alacsonyabb intelligenciájú gyermekük születik. A szakemberek szerint a kozmetikai szerekben található ftalátok a gyerek hétéves korára már akár hat pontnyi csökkenést is okozhatnak az IQ-szintben.

A ftalátok olyan szerves vegyületek, melyek megzavarják az egészséghez nélkülözhetetlen természetes hormonok működését. A PVC padlótót kezdve, a zuhanyfüggönyön át, egészen az ételeinkig bármiben megtalálhatóak, és apró részecskéik akár a belégzés során is bejutnak a szervezetünkbe.

New York-i kutatók négy féle ftalátot vizsgáltak meg, melyek közül kettőt – a DnBP-t és a DiBP-t - különösen veszélyesnek találtak, ráadásul ezek közül mindkettő megtalálható a legalapvetőbb kozmetikai szerekben, mint például a rúzsban, a hajlakkban, a körömfényesítőben vagy egyes szappanokban. Amint azt Robin Whyatt professzor, a Kolumbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájának munkatársa kifejtette, ezek az összetevők komoly hatással lehetnek az intelligenciaszintre, ezért különösen oda kellene figyelni arra, hogy milyen mértékben tesszük ki magunkat a hatásuknak.

A kutatók a vizsgálat során 328 New York-i nőt és gyermekeiket kísérték figyelemmel. A terhesség utolsó három hónapjában megmérték az anyák szervezetében található ftalát mennyiségét, majd hétéves korukban a gyermekeik intelligenciaszintjét is pontozták. Az eredmények azt mutatták, hogy akiknél a fentebb említett két féle ftalát mennyisége a felső 25 százalékban volt, azoknak a gyerekei később 6,6-7,6 ponttal alacsonyabb eredményt értek el az IQ-teszten.

A kutatásban szintén részt vevő dr. Pam Factor-Litvak hangsúlyozta, hogy a várandós nők – ahogy bárki más is – úton-útfélen ki vannak téve a ftalátok ártó hatásának, ezért nekik különösen oda kellene figyelniük arra, hogy terhességük alatt milyen anyagokkal érintkeznek. Kerülni kellene például a műanyag dobozokban való ételmelegítést a mikrohullámú sütőben, a különféle illatosított termékek használatát, illetve bizonyos újra felhasználható műanyagokkal való érintkezést. Korábbi kutatások már azt is kimutatták, hogy a DnBP és a DiBP nevű ftalátokkal való érintkezés a méhben, később a megszületett gyerekek mentális és motoros fejlődésére is negatív hatással van, sőt magatartászavart, vagy akár asztmát is okozhat.


A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ftalatok-smink