Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Indonéz kutatók férfi fogamzásgátlót fejlesztettek ki

Indonéz kutatók olyan férfi fogamzásgátló tablettát fejlesztettek ki, amely állításuk szerint 99 százalékos hatékonysággal és nagyon kevés mellékhatással működik.

Az egy indonéz növényből kivont szer hatására a férfiak szervezete olyan spermiumokat termel, amelyek nem ejtik teherbe a nőket. A gyógyszer a Justicia gendarussa nevű növényből származik, amelyet Pápua szigetén régóta használják a bennszülöttek arra, hogy megakadályozzák a nők teherbe esését. Bambang Prajogo, az Airlangga Egyetem professzora azt követően kezdett a tabletta fejlesztésébe, hogy meghallotta az ezekről a hatásokról szóló mendemondákat, és 1985-ben laboratóriumában nekilátott a növény vizsgálatának. Harminc évig tartó kutatása alatt izolálta a hatóanyagát, tablettát készített belőle, és klinikai kísérletekkel bizonyította fogamzásgátló hatását.

A Jakarta Post napilapnak elmondta, a növény hatóanyaga három enzimet gátol a spermiumban, amivel meggyengíti azokat, és képtelenné teszi az ondósejteket arra, hogy behatoljanak a petesejtbe a megtermékenyítés folyamata alatt. Ez nem rontja a szervezet által termelt sperma minőségét és mennyiségét, mert csak az enzimeket célozza. A professzor és kutatócsoportja jelenleg az adagolás meghatározásán dolgozik, de azt remélik, hogy végül egy olyan tablettát sikerül kidolgozniuk, melyet a férfiak egy órával szeretkezés előtt vehetnek be. Kisebb klinikai kísérletek, melyek közül a legnagyobb 350 férfi részvételével zajlott, 99 százalékos hatékonyságot mutatott ki a hatóanyaggal kapcsolatban. A kísérletek azt is kimutatták, hogy a férfiak termékenysége a tabletta a gyógyszer bevételétől számított egy hónapon belül helyreállt. A kutatók összességében nem tapasztaltak jelentős mellékhatásokat, és meggyőződésük, hogy ha véletlenül mégis előfordulnak ilyenek, ezek messze elmaradnak a női hormonális fogamzásgátló gyógyszerek mellékhatásaitól.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ferfi-fogamzasgatla-indonez