Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Magas kockázatú donortól származó szervek

A legújabb adatok szerint a szervátültetésekhez felhasznált szervek egynegyede idősektől származott, illetve olyan betegektől, akiknek kórtörténetében előfordult kábítószer-fogyasztás és daganatos megbetegedés.

A múlt hónapban egy brit sebész nyilvánosan elnézést kért, miután Robert Stuart és Darren Hughes parazita férgekkel fertőzött, beteg vesét kapott, és ennek következtében néhány hét múlva elhunytak. A nyilvánosság az esettel kapcsolatos aggodalmai arra sarkallták Anthony Warrens professzort, a Brit Transzplantációs Társaság elnökét, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a betegek szükségtelenül halnak meg, ha elutasítják azokat a szerveket, amelyek esetében a halál oka ismeretlen, illetve amelyek fokozott kockázatúnak minősülnek.

A brit NHS Blood and Transplant elismerte, hogy tavaly a szervek 25 százaléka olyan donoroktól származott, akiknek kórtörténetében szerepelt kábítószer-fogyasztás vagy daganat, illetve akik 70 éven felüliek voltak. Az irányelvek megkövetelik, hogy a betegek részletes felvilágosítást kapjanak arról, hogy a nekik felajánlott szerv magas kockázatú-e.

Warrens professzor elmondta, hogy Stuart és Hughes urak halála „hihetetlenül ritka” esetnek számít. „Az emberek döntő többsége, akik ehhez hasonló szervet kapnak, egyáltalán nem lennének kitéve kockázatnak” – magyarázta. „Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy valaki meghal a szervátültetés nélkül, mint annak, hogy éppen a transzplantáció miatt hal meg. Az Egyesült Királyságban naponta hárman halnak meg azért, mert nem kapják meg a szükséges szervet.”

A sajnálatos eset kivizsgálásából az derült ki, hogy Robert Stuart és Darren Hughes néhány héttel a Cardiffi Egyetemi Kórházban végrehajtott műtét után halt meg. A nekik adott veséket más kórházak „alkalmatlanként” elutasították. A 67 éves Stuart úr és a 42 éves Hughes úr azt követően halt meg, hogy meningitiszt okozó parazita férgekkel fertőzött vesét ültettek be nekik. Az orvosok a szervek elfogadása előtt tudták, hogy a donor agyhártyagyulladásban halt meg. A meghallgatáson azonban kiderült, hogy a névtelen donoron nem végeztek boncolást azt megelőzően, hogy szerveit felajánlották transzplantációra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szervatultetes-fertozott