Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mi segít a legjobban a dohányzásról való leszokásban?

A legújabb kutatás szerint a tanácsadás és a gyógyszeres kezelés kombinációja a leghatékonyabb a dohányzásról való leszokás esélyeinek megnövelésében.

A Mayo Clinic Proceedings októberi számában közzétett kutatásban 1560 felnőtt dohányost vizsgáltak Angliában, akik hat hónap alatt legalább egyszer megpróbáltak leszokni. Körülbelül 45 százalékuk semmilyen segédeszközt nem használt a leszokáshoz, 5 százalékuk azonban valamilyen vényköteles gyógyszert szedett (nikotinpótló terápia: bupropion vagy varenicline), és ezzel párhuzamosan viselkedési tanácsadásban is részt vett. További 21 százalék vényköteles gyógyszert szedett, és egy rövid tanácsadáson vett részt, körülbelül 30 százalék pedig valamilyen vény nélkül kapható nikotinpótló terméket használt.

Hat hónap elteltével a résztvevők 23 százaléka leszokott a dohányzásról. A gyógyszeres kezelés és tanácsadás kombinációját alkalmazók közel háromszor nagyobb valószínűséggel hagyták abba a dohányzást, mint azok, akik sem gyógyszeres kezelést, sem tanácsadást nem alkalmaztak. Az eredményekből az derült ki, hogy a gyógyszeres kezelés és a rövid tanácsadás kombinációja is hatékonyabb a leszokásban, mint a teljesen segítség nélkül próbált leszokás. A vény nélkül kapható nikotinpótló termékeket használók esetében azonban alacsonyabb volt a siker aránya. Daniel Kotz, a hollandiai Maastricht Egyetem kutatója szerint az eredmények egyértelműen azt bizonyítják, hogy a vényköteles gyógyszere és a viselkedési tanácsadás kombinációja a leghatékonyabb módszer, ezrét a dohányosoknak ezt a kezelési formát érdemes javasolni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/kettos-ut-leszokas