Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Az étrend növeli a petefészekrák túlélését

A petefészekrák diagnózist megelőzően egészséges étrendet követő nők kisebb valószínűséggel halnak meg a daganat kimutatása utáni két évben, mint egészségtelenebb étrenden élő sorstársaik.

Ez alól csak a diabéteszes és a cukorbetegséggel gyakran összefüggésbe hozott nagy derékbőséggel rendelkező nők voltak kivételek. A diagnózist megelőző egészséges étrend erősebb immunrendszerre utalhat, valamint közvetett módon arra is, hogy kedvezőbben reagálnak a rák elleni kezelésre – magyarázta a Journal of the National Cancer Institute szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, Cynthia A. Thomson, az Arizonai Egyetem munkatársa. A szakértő szerint ez azt is jelezheti, hogy a beteg a diagnózis után képes lesz fenntartani az egészséges táplálkozást, ami pedig általában véve is támogatja a jobb egészségi állapotot.

A kutatás során 636 petefészekrákos esetet vizsgáltak meg 1993 és 1998 között, melyek 90 százaléka invazív daganat volt. A nők a szélesebb körű Women's Health Initiative tanulmány keretében kérdőívet töltöttek ki étrendjükkel és testmozgásukkal kapcsolatban legalább egy évvel rákdiagnózisuk előtt. A kutatók a résztvevők testmagasságát, testsúlyát és derék körméretét is mérték. A mostani kutatásban szereplő egészséges táplálkozás index 10 étrendi összetevőt tartalmazott, és a magas pontszámok a sok különféle zöldséget és gyümölcsöt, sok teljes kiőrlésű gabonát, kevesebb zsírt és alkoholt, és több rostot tartalmazó étrendekre vonatkoztak. 2012. szeptember 17-ére a vizsgált nők közül 354 meghalt, és az elhunytak közül 305 halálát okozta kifejezetten petefészek-daganat. Amikor a kutatók étrendjük minősége alapján három csoportra osztották a nőket, kiderült, hogy a legegészségesebb étrendet követő nők 27 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból a petefészekrák diagnózist követően, mint a legegészségtelenebb étrenden élők.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/petefeszekrak-tuleles