Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Tamponteszt a petefészekrák szűrésében

Egy nap elérhető lesz egy tamponos teszt, melynek segítségével a magas kockázati körbe tartozóknál korai stádiumban felfedezhető lesz a petefészekrák – állítják a Virginiai Egyetem kutatói.

Egy hagyományos hüvelytampon képes lehet felfogni a daganatos petefészekből kiszabaduló hibás DNS-t. Dr. Charles Landen és munkatársai szerint a vagina üregében a daganatos sejteket és hibás DNS kimutatását célzó szuperszenzitív módszerek az ép petefészekkel rendelkező hölgyek 60 százalékában működnek. Ez a hatékonyság azonban túl alacsony, a detektáló módszert pedig túl drága lenne bevezetni az általános populációban.

Azonban a tampon alkalmazása mellett növekszik a hatékonyság, így magas daganatkockázatú egyének esetén a módszernek lehet létalapja. Az Obstetrics & Gynecology október 7-i számában közölt vizsgálatban 33 hölgy vett részt, nyolc esetben kifejezetten előrehaladott stádiumú, úgy nevezett szerózus szövettani típusú petefészekrákról volt szó. Mivel 3 esetben korábbi műtét miatt nem volt jelen ép petevezeték, ezért a petefészekből a vaginába jutás nem volt lehetséges. A maradék öt esetben azonban sikerült tamponból detektálni a mutáns DNS-t.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 22 ezer petefészekrák diagnózisa születik meg, és 14 ezren vesztik életüket ezen betegség következtében.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/tamponteszt