Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Központi fűtés a ruhában

Ha télen melegen akarjuk tartani magunkat, általában több réteg ruhát kell felvennünk. Egy amerikai vállalkozó azonban másképp próbálja kordában tartani a hideget – beépített központi fűtéssel rendelkező ruhát fejlesztett ki.

A Podz Gear nevű ingnek hat zsebe van, amelyek termokémiai anyagot tartalmazó tasakokat tartanak a testünk fő vérerei felett, így gyakorlatilag fűtőhálózattá alakítják a ruha viselőjének keringési rendszerét. A ruhadarab feltalálója, Dwaine Evans, eredetileg azért akart kifejleszteni valamilyen újszerű megoldást, hogy paintballozás közben ne akadályozzák a mozgását a nehézkes ruharétegek. A vállalkozó ezért megalkotta a 75 dollárért (kb. 17 500 Ft) kapható termikus alapréteget, amely többször használatos melegítőkkel rendelkezik a vállaknál, a hasnál és a csípőnél. Az ingnek hat zsebe van, amelyekben a melegítőtasakokat lehet tartani. A feltaláló szerint ezek a tasakok egyenletesen elosztják a hőt a ruha viselőjének testén, és így tartják melegen hideg időben. „A „Podz Gear” zsebei adnak helyet a termokémiai anyagot tartalmazó tasakoknak, és a zsebeket úgy alakítottuk ki, hogy a fő vérerek mentén helyezkedjenek el” – írja a forgalmazást tervező cég a Kickstarter közösségi finanszírozási weboldalon.

A felső zöld, kék, piros vagy fekete színben kapható, a kivehető termo betéteket pedig áruházakban megvásárolható kézmelegítőkkel is helyettesíteni lehet. A cég azonban azt is elmondta, hogy a hőtasakokat 30 perc használat után ki kell venni öt percre, nehogy túlmelegedjen a ruha. A forgalmazók arra is felhívják a figyelmet, hogy az érzékeny bőrűeknek rövidebb ideig ajánlatos a zsebekben tartani a hőtasakokat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/futott-ruha