Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A D-vitamin nem véd a 2-es típusú cukorbetegség ellen

A kutatók utánajártak, hogy a D-vitamin valóban véd-e a 2-es típusú cukorbetegség ellen – és semmiféle bizonyítékot nem találtak a feltételezés alátámasztására.

Korábbi eredmények alapján felvetődött, hogy a D-vitamin védelmet nyújthat a 2-es típusú diabétesz kialakulása ellen. Egyesült királyságbeli tudósok most a D-vitamin szintjét szabályozó gének vizsgálatával próbáltak rávilágítani az összefüggésre, de nem találtak kapcsolatot a génvariánsok és a kórkép előfordulása között. Az eredmények a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban jelentek meg. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy D-vitaminnal nem lehet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Megfigyelésen alapuló vizsgálatok kimutatták ugyan, hogy a D-vitamin hiányának esetén nagyobb eséllyel alakul ki a betegség, ám valószínű, hogy ezeknél más tényezők befolyását nem vették figyelembe, például a mozgáshiányét” – fogalmazott a kutatást vezető Dr. Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.

Bebizonyosodott tehát, hogy a D-vitaminos étrend-kiegészítők nem küszöbölik ki a diabéteszt. Dr. Forouhi hozzátette, hogy ez jelenleg csakis kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres mozgással lehetséges. Dr. Brian Buijsse, a németországi Potsdam-Rehbruecke Táplálkozástani Intézet szakértője úgy kommentálta az eredményeket, hogy „óvatosan kell tolmácsolni a D-vitamin hasznáról szóló vizsgálatok kimenetelét, és hosszú távú, randomizált kutatásokra van szükség”.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/d-vitamin-cukor