Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Milyen fogamzásgátló jó a kamaszlányoknak?

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia legújabb ajánlása szerint a hosszú távú fogamzásgátló eszközöket kell elsőként választani a kamaszlányok fogamzásgátlásában.

Annak ellenére, hogy az amerikai tinik többsége a fogamzásgátló gyógyszereket és az óvszert választja, az akadémia szerint a két másik fogamzásgátló módszer, a méhen belüli eszközök (intrauterine device, IUD) és a fogamzásgátló implantátumok sokkal megbízhatóbbak. A Pediatrics szeptember 29-i számában közzétett irányelveik szerint éppen ezért ez utóbbiakat kellene elsőként választani olyan kamaszlányok számára, akik nem kívánnak a szexuális önmegtartóztatással élni. Az irányelvek megegyeznek más orvosi társaságok, köztük az Amerikai Szülész-nőgyógyászati Kollégium ajánlásaival is, de a szakértők azt remélik, hogy a gyermekorvosoknak szóló hivatalos ajánlás megnöveli majd az IUD-k és az implantátumok alkalmazását a tinédzserek körében.

A Planned Parenthood szervezet elmagyarázta, hogy a méhen belüli eszközök a méhbe beültetve kis mennyiségű rezet vagy progesztin hormont szabadítanak fel. A gyufaszál méretű fogamzásgátló implantátumok pedig a kar bőre alá ültetve szabadítják fel a progesztin hormon szabályozott mennyiségét.

Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) adatai szerint az IUD-ket használó nők körülbelül 0,2-0,8 százaléka tapasztal nem kívánt terhességet évente. A fogamzásgátló implantátummal ez az arány csupán 0,05 százalék. A fogamzásgátló tabletta esetében viszont a nők 9 százaléka, az óvszer esetében pedig a nők 18-21 százaléka esik teherbe akarata ellenére. Ennek ellenére az amerikai nők és kamaszlányok sokkal gyakrabban választják az óvszert és a fogamzásgátló gyógyszereket, mint a méhen belüli eszközöket vagy az implantátumokat. A szakértők úgy vélik, ennek egyik oka az, hogy a fiatal nők nincsenek tisztában azzal, hogy számukra is valós lehetőség ezeknek az eszközöknek a használata.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/kamaszlanyok-fogamzas