Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Toxikus sokk-szindrómát okozott a tampon

Életveszélyes állapotba került egy tinédzser pár órával azután, hogy felhelyezett magának egy tampont. A 16 éves Jodie Craig először azt hitte, szívrohama van, mivel alig bírt megmozdulni, hánynia kellett, testhőmérséklete pedig 41 fokra szökött fel.

A rémült lány azonnal kórházba ment, ahol megállapították, hogy toxikus sokk-szindrómája van, ami egy ritka, ám életveszélyes állapot. Jodie négy napot töltött az intenzív osztályon, majd még további másfél hetet a kórházban, ezalatt 17 féle antibiotikumot kapott. Az ezt követő két és fél év során elvesztette haja és szőrzete 60 százalékát és egy tüdőgyulladáson is átesett, és mint kiderült, mindezt a szörnyűséget a tampon okozta, amit használt. Ma, négy év elteltével, szerencsére már jobban van a húszéves lány, aki barátnőjének köszönhetően rákapott az ír táncra, és úgy hiszi, felépülésében ez is sokat segített neki.

A toxikus sokk-szindróma egy bakteriális fertőzés, amit két olyan baktérium – a staphylococcus aureus és a streptococcus pyogenes - okoz, melyek normális esetben ártalmatlanok és a bőrön, az orrban vagy a szájban találhatóak. Ha azonban bekerülnek a véráramba, mérgező anyagokat bocsátanak ki, ezáltal kárt tesznek a szövetekben, a bőrben és a különféle életfontosságú szervekben. Toxikus sokk-szindróma esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A leggyakoribb tünetek a rendkívül magas láz, az ájulás és a nagy kiterjedésű, vörös bőrkiütés. Többnyire három vagy még több szervet is érint a fertőzés. A betegség bárkinél jelentkezhet, ám egyelőre nem teljesen ismert okokból, az érintettek többsége olyan nő, aki éppen menstruál és tampont használ. Ezen kívül azonban előfordulhat olyankor is, ha egy forralás, egy rovarcsípés vagy egy harapás elfertőződik. Ha nem kezelik időben, a toxikus sokk-szindróma végleg károsíthatja megtámadott szerveket és halált is okozhat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/tamponos-sokk