Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Megfertőzhetik egymást a sportolók

Komoly veszélynek tehetik ki magukat a végzetes fertőzések szempontjából azok a sportolók, akik egy-egy meccs után közös törölközőt vagy borotvát használnak, vagy akár csak egymás után hűtik le magukat a jeges fürdőben.

A bizonyos esetekben komoly komplikációkkal járó PVL-MSSA fertőzés például az öltözőkben könnyen szétterjedhet a közösen használt fürdőszobai eszközök jóvoltából. A kórokozó a Staphylococcus aureus nevű baktériumtörzs tagja (methicillin-érzékeny staphylococcus aures), és egy panton-valentin leukocidin (PVL) nevű toxint termel. A Public Health England (PHE) tudósai szerint bár a legtöbb aktív fertőzés (például a herpes simplex) csak kiütéseket és tályogokat okoz, más betegségek bizonyos esetekben súlyos következményekkel, például életveszélyes szövetelhalással is járhatnak. A PHE szerint a rögbijátékosok és a pankrátorok esetében különösen gyakori a PVL-fertőzés, mivel a mesterséges fűvel való érintkezés és az amiatt kialakuló horzsolások segítségével a baktériumok könnyen szaporodásnak indulhatnak, majd hamar szétterjedhetnek a sportolók között. "Szerencsére a PVL-MSSA esetében a komplikációk ritkák, de bizonyos esetekben nagyon komoly problémákat, például szövetelhalással járó tüdőgyulladást okozhatnak, ami akár végzetes is lehet" - nyilatkozta Dr. Deepti Kumar, a PHE szakértője.

2013 augusztusa és 2014 februárja között a PHE tudósai 59 sportolót interjúvoltak meg. Az 59 résztvevőből 19 százalék vallotta, hogy rendszeresen megosztja törölközőjét a csapattársaival, 10 százalék pedig a csapattársaival közös borotvát is használt. 5 százalék mezt is cserélt, 37 százalék pedig közös jeges fürdőben pihente ki a meccs fáradalmait. A résztvevők egyharmada tapasztalt valamilyen kellemetlen bőrbetegséget a felmérést megelőző egy évben, és 19 százalékuk szenvedett valamilyen más fertőzéstől. Bár összesen csak két aktív PVL-fertőzöttet találtak, a PVL-MSSA baktérium több közösen használt helyiségben is jelent volt. "Mivel a PVL-MSSA-nak nagyon súlyos következményei lehetnek, mindent meg kell tenni a megelőzése érdekében. A baktérium rendkívül könnyen terjed, ezért a közös eszközök használatát minimalizálni kell, és nagyon oda kell figyelni az öltözőben is a kötelező higiéniai előírásokra" - nyilatkozta Dr. Kumar.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/sportfertozes