Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Tizenkét centis farkat távolítottak el egy indiai újszülöttről

Ötnapos korában műtéttel távolították el a hátára nőtt, fejletlen ikertestvérét.

A csecsemő úgynevezett sziámi parazita ikertestvérrel született, aki anatómiailag fejletlenül, a hátán kialakult „farok” formáját vette fel. Az ötéves csecsemőről négyórás műtéttel távolították el a 350 grammos kinövést annak ellenére, hogy a gyermek Indiában a rendellenesség megtartásával kiváltságos életet élhetett volna. A most tizenkét éves Arshid Ali Khan, vagy ahogyan hívei ismerik, Balaji, tizenöt centiméteres farokkal él, és a hindu követők naponta csapatostul járulnak elé észak-indiai templomában.

A most megműtött gyermek esetében azonban a kezeletlen kinövés akár el is rákosodhatott volna, ezért szülei és az ahmedabadi Aarna Superspeciality Kórház orvosai az operáció mellett döntöttek. Édesanyja, Jamnibhen Patel elmondta, hogy szörnyű sokként érte negyedik gyermekének deformitása. A harminc esztendős nő így nyilatkozott a történtekről: „Megdöbbentett, amikor megláttam a kisfiamat. A farka Hanumánra (a majom istenre) hasonlított, de én azonnal el akartam távolíttatni. Nagyon sajnáltam. Most nagyon örülök, hogy megműtötték, és az orvosok azt mondják, biztonságban van. Nem tudtam volna elképzelni, hogy egy farokkal rendelkező fiút neveljek fel, még akkor sem, ha az emberek Hanumán reinkarnációjának tartanák.”

Dr. Rohit Joshi, az operációt végző kórház igazgatója elmondta, hogy a sziámi parazita ikrek aszimmetrikusan összenőtt ikertestvérek, akik jelentős mértékben különböznek a szimmetrikusan összenőtt ikrektől, mert nincsenek fő érrendszeri, bélrendszeri vagy csont kapcsolódásaik. A jelenség leggyakrabban Indiában és Afrikában fordul elő.” Az orvos azt is hozzátette, hogy az anomáliát ultrahanggal ki lehet mutatni a terhesgondozás alatt, melyet aztán MR-vizsgálattal meg lehet erősíteni. A csecsemő édesapja, Kanjibhai Patel azonban nem tudta megfizetni a terhesgondozás során szükséges vizsgálatokat. Három egészséges gyermek után ráadásul a szülők nem is számítottak arra, hogy negyedik gyermekük deformitással jön a világra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/farokmutet